?

W jakich produktach jest najwięcej witaminy B2?

Bardzo często mam zapalenia błony śluzowej w jamie ustnej i języka. Czytałam, że to może być niedobór witaminy B2. W jakich produktach mogę ją znaleźć najwięcej, aby wspomóc mój organizm?

2017-06-12 Kategoria: Choroby dietozależne
dietetyk Anna Boniek
Dzień dobry!

Faktycznie, niedobór witaminy B2 może powodować dolegliwości skórne jak np. zajady czy objawy w obrębie jamy ustnej. Produktami, które mogą być pomocne i są głównym źródłem tej witaminy to mleko i jego przetwory, jaja czy produkty zbożowe gruboziarniste. W mniejszych ilościach występuje w zielonych warzywach i owocach. Niewielka ilość witaminy B2 jest także syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Biosynteza ta jest stymulowana przez stosowanie diety bogatoresztkowej, dlatego spożywanie produktów zbożowych jest jeszcze bardziej wskazane.