?

W jakich produktach jest najwięcej witaminy C?

Moje dzieci często łapią infekcje, nie chcę jednak podawać im tabletek. Wiem, że witamina C może skracać czas infekcji lub zarażania więc chcę wprowadzić produkty z wysoką zawartością tej witaminy do diety moich dzieci. W jakich produktach znajdę jej najwięcej?

dietetyk Anna Boniek
Anna Boniek 13.06.17 23:37:33
Witamina C zwiększa odporność organizmu, więc jak najbardziej wskazane będzie spożywanie produktów, które ja zawierają, zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym. Witamina ta występuje w bardzo wielu produktach. Jednym z lepszych jej źródeł jest dzika róża. Z bardziej praktycznych produktów polecam głównie owoce jagodowe, cytrusowe, zieloną nać pietruszki, warzywa kapustne, paprykę, ziemniaki, pomidory, porzeczki, truskawki i chrzan( tu dzieci mogą być mniej chętne ;)). Generalnie jest ona obecna głównie w produktach roślinnych.
Proszę tylko pamiętać o tym, że witamina C jest dość nietrwała i wrażliwa zwłaszcza na działanie wysokiej temperatury stąd w przypadku warzyw kapustnych czy ziemniaków, które najczęściej zjadamy ugotowane, może nie zdać to egzaminu.