?

Jakie produkty są obojętne odczynnikowo?

Udało mi się pozbyć zakwaszenia organizmu. Chciałbym utrzymać ten stan, dlatego zastanawiam się jakie produkty są obojętne odczynnikowo, aby wprowadzić je do swojej diety?

Kategoria: Odchudzanie
Monika Frank 10.07.17 12:18:05
Dzień dobry!
Zakwaszenie organizmu może powodować wiele niekorzystnych objawów takich jak zmęczenie, złe samopoczucie, rozdrażnienie. Stan ten jest efektem zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych – odpowiada za homeostazę naszego organizmu. Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie ma dieta. Produkty spożywane można podzielić na zakwaszające i alkalizujące. Produkty zakwaszające organizm to m.in. mięso, ryby, jaja, przetwory zbożowe, słodycze. Natomiast produkty działające alkalizująco to: ziemniaki, warzywa, owoce, mleko, a także kasza jaglana. Istotną sprawą jest właściwe komponowanie potraw np. spożywając na obiad pierś z kurczaka z makaronem należy dodać do nich porcję surówki lub gotowanych warzyw będących źródłem cennych dla ustroju składników mineralnych (takich jak magnez, potas, sód). Należy pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Nawodnienie organizmu, czyli co zrobić, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/nawodnienie-organizmu-czyli-co-zrobic-aby-cieszyc-sie-zdrowiem-i-dobrym-samopoczuciem.html?c=3
Celina Kinicka 09.07.17 21:06:11
W zakwaszeniu nie ma znaczenia jaki odczyn pH ma konkretny produkt spożywczy, lecz jaki odczyn mają jego metabolity.
W utrzymaniu homeostazy kwasowo-zasadowej zalecane jest zjadanie produktów alkalizujących do kwasotwórczych w proporcjach 8:2.
Produkty alkalizujące to przede wszystkim warzywa i owoce (poza borówkami i żurawiną) a kwasotwórcze to przede wszystkim te bogate w białko.
Czyli przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia jest tutaj wskazane :)
Łukasz Kozioł 04.07.17 17:25:37
Cześć. Produkty które powinieneś umieścić w diecie to warzywa, owoce, mleko, masło, oleje roślinne to one mają ph powyżej 7 albo równe 7. Bez problemu można także zaopatrzyć się w ryż brązowy, jogurty, ryby typu: łosoś, tuńczyk oraz jaja. Niestety produkty odzwierzęce w większości mają działanie antyzasadowe.
Pozdrawiam Łukasz Kozioł.
Alicja Syc 29.06.17 20:33:06
W medycynie zakwaszenie organizmu występuje wówczas, gdy zmienia się pH krwi, jest to stan chorobowy, często związany z cukrzycą zarówno typu I, jak i II i mogący zagrażać życiu. Ostatnio zakwaszeniem określa się (internet) bliżej nieokreślony stan zaburzenia homeostazy organizmu, który wymaga stosowania terapii oraz produktów "odkwaszających". Nie ma to specjalnie fizjologicznego uzasadnienia, a co gorsza, jak wszystkie tego typu "terapie", w najlepszym przypadku nic nie znaczy, ale też w ostateczności może nie służyć naszemu zdrowiu. Moim zdaniem przyczynia się do tego "fast-foodowy", pośpieszny i niedbały sposób odżywiania większości z nas oraz niedostateczna edukacja w tym zakresie. W celu utrzymania "równowagi", o ile ogólnie organizm jest zdrowy i nie wymaga specjalnych diet związanych z istniejącymi schorzeniami, wystarczy nie przejadać się i przestrzegać reguł piramidy żywienia z regularnością posiłków i aktywnością fizyczną włącznie. Należy unikać używek i produktów głęboko przetworzonych (najlepiej lokalne i sezonowe) oraz ostrożnie postępować z suplementami - sugeruję postawić na zrównoważoną dietę :) Redukcja masy ciała jest bardzo często "skutkiem ubocznym" wejścia na drogę racjonalnego odżywiania się.
dietetyk Katarzyna Grzesik
Katarzyna Grzesik 29.06.17 16:18:20
Skąd pojawiła się potrzeba odkwaszania organizmu? Na jakiej podstawie zostało ustalone zakwaszenie? I na jakiej podstawie wiadomo, że problem zakwaszenia ustąpił? W jaki sposób zakwaszenie zostało zredukowane?
Adrian Osiecki 29.06.17 14:38:19
Jeśli spożywasz produkty jak ryż, czy kurczak, indyk etc, czyli wydaje się, że podstawowe produkty uprawiających sport, czy starających się utrzymać zdrową dietę, musisz pamiętać, że mocno one zakwaszają organizm, tak samo jak kawa, czy herbata. Prócz oczywiście warzyw i owoców polecam picie wody alkaicznej np. JAVA, oraz zamienić ryż na kasze jaglaną, która jest prawdziwą bombą odkwaszającą organizm. Jak i duże dawki witaminy C.
Trzeba jednak pamiętać, iż białko trawi się w środowisku kwaśnym, a nie zasadowym.
dietetyk Marzena Wacław-Pazera
Marzena Wacław-Pazera 29.06.17 14:17:27
Witam serdecznie, produkty alkalizujące to przede wszystkim warzywa i owoce z małymi wyjątkami jak np.: borówki, które jednak warto jeść chociażby ze względu na dużą ilość antyoksydantów. Jeżeli chce się Pan długo cieszyć dobrym samopoczuciem, proszę głównie ograniczyć produkty mocno zakwaszające czyli wysoko przetworzoną żywność, słodycze, używki, pszenicę, a białko jadać w towarzystwie dużej ilości warzyw. Kombinacja odkwaszających warzyw z zakwaszającym mięsem w rezultacie daje obojętny odczyn, dodatkowo produkty nabiałowe są z reguły neutralne, więc może Pan włączyć do codziennego menu takie produkty jak twaróg, kefir, jogurt naturalny. Gdyby miał Pan ochotę skorzystać z konsultacji żywieniowej bądź diety zapraszam na wizytę. Pozdrawiam, Marzena Wacław-Pazera.
Agnieszka Blumczyńska 28.06.17 20:47:19
Witam,
Aby utrzymać prawidłową równowagę kwasowo - zasadową spożywać w przeważającej ilości produkty alkalizujące, do których należy: sucha fasola, migdały, buraki, ziemniaki, pomarańcze, orzechy włoskie, pomidory, mleko, kapusta, jabłka, gruszki, truskawki i cebula. Zakwaszające działanie ma żółtko jaja, ostrygi, mięso, całe jaja, ryż, ser podpuszczkowy, pieczywo i makaron. Podałam produkty w kolejności od największej zdolności do alkalizowania lub zakwaszania. Należy również pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu.
Pozdrawiam,
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
www.madrezywienie.pl
dietetyk Beata Śpiewak
Beata Śpiewak 28.06.17 18:12:43
Woda, warzywa, minerały - to są produkty które najlepiej odkwaszają

Pozdrawiam
Beata Śpiewak
www.zyj-zdrowo24.pl
Zakwaszeni jak najbardziej może być przyczyną chociażby bólów głowy czy osłabienia organizmu więc jesli udało Ci się go pozbyc to warto jest takowy stan równowagi utrzymać. Dobrze w tym celu sięgać po grejfruty, działaja silnie odkwaszająco. Zapraszam na moja stronę, znajdziesz tutaj poradnik w którym temat zakwaszenia rózwnież został opisany w dosyć przystępny ale konkretny sposób :) www.twojcel.eu