?

Cukrzyca

Czego nie może jeść cukrzyk

Kategoria: Cukrzyca
dietetyk Katarzyna Rucińska
Katarzyna Rucińska 25.07.17 11:17:42
Należy wyeliminować produkty, które są dla nas żródłem cukrów prostych czyli : cukier, miód, słodycze, słodkie wyroby piekarnicze, słodkie napoje gazowane i niegazowane, soki, syropy) oraz ograniczyć spożycie soli kuchennej (co wiąże się z unikaniem wędzonych wędlin, wędzonego mięsa, konserw, twardych serów, gotowych dań i sosów, mieszanek przypraw typu Vegeta oraz „dosalaniem” na talerzu). Warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej, a najsłodsze gotowane warzywa powinny być mocno ograniczone (marchew, burak, brukselka, ziemniaki w postaci puree, seler). Z owoców należy wybierać te o niskim indeksie glikemicznym (np. jabłka, jagody, grejpfruty, pomarańcze, maliny, poziomki, truskawki) i spożywać je w ograniczonej ilości. Niepolecane są owoce kandyzowane, suszone oraz te o wysokim indeksie (banany, winogrona). Należy pamiętać o zbożowych produktach z pełnego ziarna- ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane. Z każdej grupy produktów spożywczych najlepiej jest wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Agnieszka Pamulanka 09.07.17 15:09:31
Chorzy na cukrzycę musi wyeliminować ze swojej diety produkty wysokoprzetworzone, żywność oczyszczoną (biała mąka, białe pieczywo, pieczywo cukiernicze, biały ryż, produkty zawierające w składzie mąkę pszenną w większych ilościach), produkty obfitujące w cukry proste, słodkie owoce, słodycze, żywność z tzw. ukrytym cukrem jak różnego rodzaju ketchupy, gotowe sosy. Musi uważać również na produkty o wysokiej zawartości tłuszczu.