Jeżeliinteresujesz się żywieniem, jesteś dietetykiem, trenerem lub po prostu trenujesz dla siebie to szkolenie jest właśnie dla Ciebie!
Dr Jakub Czaja to nie tylko wybitny specjalista w zakresie żywienia sportowców oraz ich treningu, ale także świetny sportowiec amator.
Mnóstwo wiedzy, jeszcze więcej praktyki – tego możesz spodziewać się biorąc udział w kursie “Żywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych”.
CZĘŚĆ GŁÓWNA
Zapotrzebowanie energetyczne a okres treningowy.
Zapotrzebowanie energetyczne a wiek zawodnika.
Przydatność sport testerów w szacowaniu wysiłkowych wydatków energetycznych.
Węglowodany w sportach wytrzymałościowych.
Ładowanie węglowodanów (ang. carb- loading) przed zawodami.
Węglowodany przed, w trakcie i po wysiłku – jakie, kiedy, ile i w jakiej formie?
Metoda „Trenuj Nisko – Startuj Wysoko (ang. „Train Low – Compete High”) w praktyce.
Dieta wysokotłuszczowa w sportach wytrzymałościowych.
Optymalna masa ciała ilość w sportach wytrzymałościowych.
Nawodnienie w sportach wytrzymałościowych.
Suplementy diety w sportach wytrzymałościowych (korzyści oraz wady).
Rola białka i aminokwasów w treningu wytrzymałościowym.
Periodyzacja treningu i żywienia
W programie przewidzieliśmy także czas na pytania. W trakcie dyskusji będziesz miał okazję rozwiać swoje wszystkie wątpliwości związane z żywieniem w sportach wytrzymałościowych. Jakub Czaja opowie także o swoich przygotowaniach żywieniowych do zawodów triathlonowych.