ocena dietetyka

Dietetyk Katarzyna Gałecka

Specjalizacja

Adres Gabinetu

ul. Chopina 28 /pok 5 , 83-000 Pruszcz Gdański

Doświadczenie i kwalifikacje

certyfikat
  • Studia wyższe (magisterskie)
  • Studia podyplomowe
3 lat doświadczenia w zawodzie

O mnie

Katarzyna Gałecka
Moją pasją jest zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia, stosowanie właściwej diety i naturalnych suplementów na bazie ziół i roślin leczniczych. Zawodowo jestem zaangażowana w obszarze dietetyki klinicznej.

Przez wiele lat chorowałam i nie sądziłam, że mogę pozbyć się objawów chorobowych takich jak hipoprokonwertynemia - choroba zbliżona do hemofilii, która była już bardzo zaawansowana, ponieważ miewałam samoistne krwotoki z nosa przy myciu głowy. Lekarze twierdzili, że jest to choroba genetyczna i nic nie da się z tym zrobić. Mylili się. Jeżeli dokładnie przyjrzymy się naszemu organizmowi, naszym mutacjom i chorobom, to poprzez właściwą dietę, często eliminację tego co nam szkodzi i wzbogacenie organizmu wartościowymi składnikami, możemy wieść wspaniałe życie, bez wizyt u lekarzy i ciągłego zażywania leków, które nie są obojętne dla naszego organizmu, zawsze mają skutki uboczne.

Osiągnięcia

Tytuł magistra na Uniwersytecie Gdańskim, studia doktoranckie i praca naukowa na UG i na Worcester Politechic Institute w USA, licencjat Agkademii Medycznej w Gdańsku, Certyfikat rocznej Akademii Dietetyki Klinicznej, Certyfikat Psychodietetyka

Informacje dodatkowe

  • Parking dla klientów
  • Wizyty online

Usługi

Analiza składu ciała Czas trwania: 30 min Cena: 60 zł
Analiza składu ciała i wywiad dietetyczny
WARSZTATY DIETETYCZNE I INNE Czas trwania: 60 min Cena: 20 zł
Zajęcia dla uczniów uczniów z klas 0-VI, obejmują ciekawe eksperymenty chemiczne, które wprowadzają uczniów w świat tajemnic chemicznych za pomocą samodzielnie wykonanych doświadczeń chemicznych. Zajęcia dostosowane do wieku uczniów, warsztaty dietetyczne i kulinarne
Dysponujemy własnym szkłem (głównie plastikowym), urządzeniami i bezpiecznymi odczynnikami chemicznymi niezbędnymi do przeprowadzania doświadczeń.
Zajęcia rozpoczynają się krótką pogadanką, następnie uczniowie samodzielnie pod nadzorem osoby prowadzącej wykonują doświadczenia chemiczne, rysują schemat doświadczenia na otrzymanym druku sprawozdania, zapisują obserwacje i formułują wnioski. Zajęcia kończą się pogadanka na temat wybranych zagadnień chemicznych. Doświadczenia są dostosowane do programu nauczania przyrody i chemii w szkole podstawowej. Koszt 20zł/ 1h, 40/2h, 50 zł od uczestnika za 2,5 godz warsztaty

PONIEDZIAŁKI WARSZTATY CHEMICZNE "ZOSTAŃ CHEMIKIEM" 10-12.30

1. Odkryjemy barwny świat reakcji chemicznych (w probówkach do soku z czerwonej kapusty dodamy kwas cytrynowy, sodę, sól, proszek do prania)
2. Napompujemy balon bez dmuchania
3. Dowiemy się jakie gazy wdychamy, a jakie wydychamy
4. Podwodny ogród
5. Wykonamy chemiczny wulkan
6. Wykrywanie fałszywej śmietany
7. Sympatyczny atrament ze spirytusu salicylowego

Dla starszych uczniów
1. Reakcje w roztworach wodnych
2. Do czego służą substancje wskaźnikowe
3. Badanie kwasowości próbek wody za pomaca zestawu pH
6,0-7,6 i pHmetra, papierka wskaźnikowego i fenoloftaleiny
4. Chromatografia tuszu flamastrów i barwników liści
5. Podwodny ogród
6. Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

WTORKI "WARSZTATY DIETETYCZNE" 10.00-12.30

I. „Zdrowe śniadanie”
1. Osoba prowadząca wykona domową zdrową „Nutellę” w blenderze z banana, awokado, orzechów i miodu. Uczniowie otrzymają próbki do spróbowania i w pojemniczku do domu wraz z przepisem
2. Zidentyfikujemy skrobię w bananie i chipas.
3. Sprawdzimy zawartość tłuszczu w orzechach chipsach, ziarnie słonecznika i dyni.
II. MOC WITAMIN I MINERAŁÓW
TEMATYKA
• Witamina D, czy mamy niedobory? Jak ja dostarczyc do organizmu? W jakich produktach się znajduje?
• Witamina C, czy kwas askorbinowy jest Wit C? - Zbadamy witaminę C w cytrynie ( próbówce dodając do soku z czerwonej kapusty lub buraka)
• Magnez i chlorofil - źródło tlenu dla organizmu. Zbadamy właściwości szpinaku.
• Jakie witaminy znajdują się w soku z buraka.
• Wykonamy sałatkę owocową

ŚRODY WARSZTATY MYDLANE 10-12.30


1. Wykonamy małe mydełko z bazy mydlanej z dodatkiem płatków kwiatów, barwnika i naturalnych aromatów, soku z cytryny, pomarańczy. Zapakujemy w eleganckie prezenciki, każdy uczestnik otrzyma do domu.
2. Zbadamy właściwości środków pieniących: szamponu, mydła, proszku do prania
3. Wykonamy płyn do robienia baniek mydlanych i pobawimy się bańkami

CZWARTKI
WARSZTATY DIETETYCZNE "CHEMIA NA TALERZU" 10-12.30
Warsztaty chemiczne na temat badania składników żywności
1. Sprawdzimy z jakich składników składa się guma do żucia. Wykonamy własną bazę gumową
2. Jak odróżnić soki barwione sztucznymi barwnikami od soków naturalnych.
3. Wykryjemy sztuczne barwniki w herbatach i mm-sach
4. Wykonamy napój frugo/oshi
5. Coca cola, czy to naturalny napój czy kwas, jaki ma wpływ na szkliwo zębów
6. Zidentyfikujemy skrobię w słonym paluszku i chipas.
7. Zbadamy kwasowość jabłka, czy jabłka są zdrowe.
8. Dowiemy się jakie składniki są niebezpieczne w żelkach. Wykonamy własne żelki

PIĄTKI
WARSZTATY EKOLOGICZNE 10-12.30
ŻYCIE MORZA”
1. Poznamy gatunki małż z Morza Bałtyckiego i porównamy z oceanicznymi
2. Zrobimy czerpany papier z makulatury
3. Zbadamy próbki wody z morza i z Zatoki Gdańskiej pod katem zanieczyszczenia kwaśnymi deszczami
4. Oczyścimy zanieczyszczona wodę (przefiltrujemy wodę ze skrobia i jodyna przez filtr papierowy)
5. Zbudujemy ekologiczna baterie z cytryny


Koszt każdego z warsztatów 20 zł/ 1 h, 40/ 2h, 50/2,5 godz zajęć. w przypadku, gdy dane dziecko będzie uczestniczyć w co najmniej 3 warsztatach - koszt 40zł/ 2,5h

Opis warsztatów na www: http://warsztatyzdrowie.wixsite.com/zywieniowe/blog

Nie zapewniamy wyżywienia. Należy zaopatrzyć dziecko w drugie śniadanie i koniecznie wodę do picia

LOKALIZACJA: ul. Chopina 28 - Hotel Chopin- Centrum Biznesu- sala 5

Rejestracja tel. i 690900026 lub e-mailowa: katgalecka@yahoo.com

O mnie:
Katarzyna Gałecka - dietetyk z wykształceniem Akademii Medycznej w Gdańsku i chemik żywności Uniwersytetu Gdańskiego, pracownik naukowy o specjalizacji toksykologii. Specjalizuje się w dietoterapii. Pracowała również na stanowisku naukowo dydaktycznym na Worcester Politechnic Institute w Stanach Zjednoczonych, Uniwersytecie Gdańskim i III LO w Gdyni jako nauczyciel chemii. Badania naukowe obejmowały zagadnienia biochemii i żywności modyfikowanej genetyczne (GMO). Stale pogłębia wiedzę na licznych szkoleniach, bierze udział w konferencjach na temat zdrowia, również jako prelegentka. O roku 2004 jest edukatorką w programach promocji nauki i zdrowia dla dzieci, młodych rodziców, seniorów w formie interaktywnych warsztatów. Zajmuję się prowadzeniem warsztatów naukowych i wykładów na terenie szkół, Zielonych Szkół w Schodnie, Błękitnej Szkoły we Władysławowiei i Ośrodków Wczasów Zdrowotnych na temat zdrowego odżywiania. Jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Wykład warsztatowy „Wiem Co Jem - Moja Żywność Bliżej Natury Czas trwania: 120 min Cena: 20 zł
ZAPRASZAM NA WARSZTATY Z ZAKRESU PROFILAKTYKI ZDROWIA.

Dzieci i młodzież, jak i osoby dorosłe bardzo lubią podjadać niezdrowe smakołyki i pić szkodliwe napoje. Czy istnieją jakieś alternatywy np. zdrowych przekąsek? Tego dowiemy się na warsztatach i upieczemy własne ciasteczka na bazie zdrowych płatków bezglutenowych i sporządzimy energetyzujący koktajl poranny (detoks).
Warsztaty mają na celu pokazać, na co zwracać uwagę wybierając produkty spożywcze, jakie dodatki są zdrowe, a jakich należy unikać oraz jak odczytywać etykiety produktów. Warsztaty z przyrządzania potraw uczą praktycznego wykorzystania wiedzy o zdrowym żywieniu.

TEMATYKA
1. Tłuszcze, czy należy ich unikać, jeżeli tak to jakich (tłuszcze nasycone trans, tłuszcze krótko i długołańcuchowe, kwasy omega-9, omega-6 i omega-3).
3. Wzmacniacze smaku. Czym jest glutaminian sodu i 5-rybonukleotydy. Jaki mają wpływ na funkcjonowanie mózgu?
3. Choroby wywoływane obecnością pasożytów w organizmie, metody diagnostyki i leczenia
4. Napoje energetyczne - czy faktycznie dają nam energię, dlaczego należy ich unikać.
5. Oczyszczanie organizmu, dlaczego należy do robić chociaż jeden raz w tygodniu.
6. Warzywa, owoce i zioła posiadające moc oczyszczania
7. Warsztaty kulinarne- przygotujemy prawdziwy napój energetyczny- poranny koktajl detoks

Warsztaty trwają ok. 2 godzin, obejmują wykład, pogadankę, prezentację ciekawych produktów żywnościowych, które mogą wzbogacić nasz jadłospis o wartościowe mikro, makro elementy i witaminy oraz wykonamy ciasteczka i koktajl detoks, które będziemy degustować

Koszt 20zł od uczestnika

Zapraszam!
Zapisy na warsztaty odbywają się poprzez email: katgalecka@yahooo.com, Tel: 690 900 026

O mnie:
Katarzyna Gałecka -dietetyk z wykształceniem Akademii Medycznej w Gdańsku i chemik żywności Uniwersytetu Gdańskiego, pracownik naukowy o specjalizacji toksykologii. Specjalizuje się w dietoterapii. Pracowała również na stanowisku naukowo dydaktycznym na Worcester Politechnic Institute w Stanach Zjednoczonych i Uniwersytecie Gdańskim. Badania naukowe obejmowały zagadnienia biochemii i żywności modyfikowanej genetyczne (GMO). Stale pogłębia wiedzę na licznych szkoleniach, bierze udział w konferencjach na temat zdrowia, również jako prelegentka. O roku 2004 jest edukatorką w programach promocji nauki i zdrowia dla dzieci, młodych rodziców, seniorów w formie interaktywnych warsztatów. Zajmuję się prowadzeniem warsztatów naukowych i wykładów na terenie szkół, Zielonych Szkół w Schodnie, Błękitnej Szkoły we Władysławowie i Ośrodków Wczasów Zdrowotnych na temat zdrowego odżywiania. Jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej