DIETETYK GDAŃSK

dietetyk Maja Lewandowska

Dietetyk Maja Lewandowska ul. Piekarnicza 3, Gdańsk

dietetyk Natalia Bobowik

Dietetyk Natalia Bobowik ul. Dmowskiego 10D/4, Gdańsk

dietetyk Monika Turniak

Dietetyk Monika Turniak ul. Dmowskiego 10D/4, Gdańsk

dietetyk Katarzyna Sulewska

Dietetyk Katarzyna Sulewska ul. Armii Krajowej 74, Tczew

dietetyk Natalia Mejna

Dietetyk Natalia Mejna ul. Armii Krajowej 74, Tczew

dietetyk Mariusz Brodnicki

Dietetyk Mariusz Brodnicki ul. Aleja Generała Józefa Hallera 13/13, Starogard Gdański

dietetyk Magda Sałacka

Dietetyk Magda Sałacka ul. Krakowska 18, Rumia

dietetyk Natalia Pietrzak

Dietetyk Natalia Pietrzak ul. Starowiejska 16/8, Gdynia

dietetyk Klaudia Kraska-Kubicka

Dietetyk Klaudia Kraska-Kubicka ul. Armii Krajowej 74, Tczew

dietetyk Natalia Bobowik

Dietetyk Natalia Bobowik ul. Dmowskiego 10D/4, Gdańsk

Gwiazda regionu: Dietetyk Gdańsk

Dietetyk Magdalena Oleś
Dietetyk
Magdalena Oleś
ocena dietetyka
Ocena: 5.00/5.00

Czym powinien charakteryzować się dobry dietetyk?

Dobry dietetykiem może być nazwana przede wszystkim osoba, która pragnie nieść pomoc swoim pacjentom. Dietetyk bez powołania nie będzie w stanie zdobyć maksymalnego zaufania swoich podopiecznych. W naszym zawodzie duże znaczenie ma indywidualne podejście do pacjenta. Dietetyk powinien wziąć pod uwagę występujące u podopiecznego jednostki chorobowe, współwystępujące alergie i nietolerancje pokarmowe, styl życia, rodzaj i czas trwania aktywności fizycznej, preferencje żywieniowe, czy dana osoba gotuje dla siebie samej czy dla rodziny. Dieta powinna być skomponowana tak, aby zapewnić odpowiedni bilans kaloryczny, indywidualnie dobraną ilość makroskładników oraz powinna być bogato-odżywcza, czyli dostarczać organizmowi prawidłową ilość witamin i składników mineralnych. Dobry dietetyk powinien charakteryzować się umiejętnością aktywnego słuchania i wiedzieć, w jaki sposób zmotywować pacjenta do podjęcia „dietetycznej walki” i wytrwania w tym postanowieniu. Spełnienie tych wszystkich warunków gwarantuje wysokie prawdopodobieństwo osiągnięcia założonego przez pacjenta z dietetykiem celu.

3 krótkie porady dla osób, które chcą szybko schudnąć?

Zacznę od tego, że zdrowa redukcja masy ciała powinna następować w tempie 0,5-1,5 kg na tydzień. Oczywiście dokładne tempo odchudzania jest zależne między innymi od tempa metabolizmu danego organizmu. Są osoby, które mimo odpowiednio dobranej diety chudną wolniej, a są takie, które chudną szybciej mimo, że nie mogą dojadać zaproponowanych im porcji posiłków. Jeśli jednak miałabym udzielić 3 rad, w jaki sposób zredukować masę ciała zacznę od pierwszej, według mnie najważniejszej: „Unikanie przetworzonego jedzenia”. Spożywanie naturalnego, bez dodatku ulepszaczy i konserwantów pożywienia gwarantuje nam zazwyczaj jego wysokość wartość odżywczą i niski indeks glikemiczny. Tego rodzaju pokarmy nasycą nas na dłużej i spowodują, że mimo stosowania diety redukcyjnej nie będziemy głodni. W dodatku unikniemy wysoce szkodliwych tłuszczów „trans” i rafinowanego cukru. Aby naturalne jedzenie, bez dodatku cukru i dużej ilości utlenionego tłuszczu smakowało, wystarczy je odpowiednio przyprawić i przygotować. Moi pacjenci są zawsze zdziwieni, że dietetyczne jedzenie może być smaczne! Kolejną, według mnie ważną zasadą jest „Planowanie posiłków”. Polecam zrobienie w domu zapasów tzw. „suchych produktów”, typu kasz, orzechów, mąk, przetworów w puszce, typu pomidory w puszce, strączki (tego rodzaju produkty są dobrą alternatywą świeżych, gdy chcemy szybko zrobić obiad) i dokupywanie na świeżo warzyw, owoców i innego rodzaju pożywienia, które szybko się psuje. Gdy cierpimy na brak czasu dobrą praktyką jest mrożenie, np. mięsa, ryb czy nawet chleba. Takie produkty jak jaja czy nabiał również można kupić w większych ilościach i przechowywać w lodówce. Gdy będziemy mieli tego rodzaju produkty w domu, zawsze będziemy w stanie zrobić coś zdrowego. Aby jednak nie tracić czasu na wymyślanie, zróbmy sobie plan jedzenia na cały tydzień – to naprawdę bardzo pomaga. Polecam również gotowanie na 2 dni jednej, większej porcji, np. obiadowej. Stosując taką praktykę, oszczędzamy wiele cennego czasu i unikamy marnowania się żywności. Trzecią, również bardzo ważną według mnie zasadą, jest „Regularne spożywanie posiłków”. Najbardziej optymalnie jest ustalenie sobie ilości dań w ciągu dnia i ich pór spożywania. Z mojego doświadczenia ta rada sprawdza się doskonale. Nasz organizm po pewnym czasie stosowania się do tej wskazówki sam wysyła nam sygnały, że zbliża się pora posiłku. Dodatkowo, świadomość godzin posiłków pozwala nam uniknąć podjadania, które często jest powodem wzrostu masy ciała. Zastosowanie tych trzech wskazówek jest dobrym początkiem zmiany nawyków żywieniowych i dążenia do zdrowej, szczupłej sylwetki.

Jaki mit dietetyczny słyszysz najczęściej z ust osób odchudzających się bez pomocy dietetyka?

Najbardziej popularnym mitem jest czas spożywania kolacji – pacjenci są przekonani, że nie mogą jeść później niż o godzinie 18:00. Tymczasem to stwierdzenie nie jest prawdziwe. Pory spożywania posiłków powinny być dobrane indywidualnie, biorąc pod uwagę tryb życia, czas wstawania i chodzenia spać. Prowadzę pacjentów, którzy spożywają kolację nawet o godzinie 21:00 i chudną, więc obalam ten mit! ??

Jaką dietę polecisz osobom, które chcą szybko schudnąć przed wakacjami?

Jak już wspomniałam wcześniej nie polecam absolutnie tzw. „diet cud”, które powodują nagły, szybki spadek masy ciała, gdyż takie diety mogą powodować niedobory żywieniowe i efekt jo-jo, czyli powrót kilogramów z nadwyżką w porównaniu do startowej wagi. Aby jednak uzyskać wymarzoną sylwetkę w przyspieszonym (ale jeszcze zdrowym) tempie polecam przede wszystkim połączenie diety wraz z treningiem. Odnośnie stricte żywienia dobrze jest lekko zwiększyć ilość białka w diecie, które przyspiesza metabolizm i unikać produktów wzdymających, które mogą spowodować wrażenie większej „oponki” na brzuchu. Poza tym dobrze jest wrócić kilka zdań wyżej i zastosować 3 podstawowe zasady redukcji masy ciała.

Jak powinny odżywiać się kobiety w ciąży?

To pytanie, na które nie da się odpowiedzieć w kilku zdaniach. O odżywaniu kobiet w ciąży można byłoby przeprowadzić niejeden wykład. Żywienie kobiet ciężarnych ma ogromne znaczenie, gdyż wpływa na rozwój tkanek, układów i narządów płodu, ma wpływ na czas i przebieg porodu, na zdrowie matki, kształtuje nawyki żywieniowe dziecka – w 8. tygodniu ciąży powstają pierwsze kubki smakowe, a w 26-28. tc. dziecko reaguje zmienioną mimiką twarzy na różne smaki! W dodatku warto wspomnieć o programowaniu metabolicznym. Według hipotezy Barkera do zaburzeń metabolicznych w dorosłości przyczyniają się m.in. czynniki oddziałujące w życiu płodowym, podczas niedożywienia płodu w I i II trymestrze ciąży. Wracając do samego żywienia w ciąży jest to zależne od trymetru – w poszczególnych z nich zmienia się zapotrzebowanie na energię , białko i tłuszcz. Podczas całej ciąży zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest odpowiednio większe. Każdy ze składników odżywczych ma określony wpływ na rozwój płodu. W pierwszym trymestrze należy przede wszystkim pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na foliany, które mają wpływ na formowanie się cewy nerwowej oraz metylację DNA. Istotne jest wysycenie organizmu kwasem foliowym jeszcze przed ciążą. Jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy dietą. W pierwszych trzech miesiącach zapotrzebowanie na energię nie zmienia się, ale należy zwiększyć gęstość odżywczą diety. Kiedy męczą nas mdłości warto zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, włączyć rano porcję węglowodanów (jeszcze przed wstaniem z łóżka), imbir, zrezygnować z potraw smażonych i mocno przyprawionych. W drugim trymestrze wzrasta łożysko i następuje zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz żelazo, które warto dostarczyć organizmowi wraz z dietą (mięso, ryby, ciemnozielone warzywa, kasza gryczana, amarantus, herbata z pokrzywy, kakao itp.). W trzecim trymestrze następuje intensywny rozwój ośrodkowego układu nerwowego, siatkówki oka i zdolności poznawczych płodu, w związku z czym wzrasta zapotrzebowanie na energię oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W ostatnich trzech miesiącach należy uważać na produkty bogate w polifenole, których zbyt duża ilość może wpływać negatywnie na ukrwienie płodu. Warto pamiętać, aby w diecie osoby ciężarnej wyeliminować produkty, takie jak: alkohol, surowe mięso, jaja, ryby, niepasteryzowane mleko, żywność przetworzoną, kolorowe napoje gazowane. Należy uważać, aby nie przekroczyć odpowiedniej ilości wątróbki i podrobów ze względu na możliwy nadmiar witaminy A. Zaleca się również wyeliminowanie z jadłospisu ryb, które kumulują najwięcej rtęci – poleca się wybierać ryby małe. Podczas ciąży nie można używać również wszystkich ziół czy suplementów, np. należy wyeliminować cząber ogrodowy i żeń-szeń.

Co spowodowało, że postanowiłaś/łeś zostać dietetykiem?

Od kiedy pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze zwracano uwagę na to, aby jeść zdrowo i naturalnie. Wierzyliśmy, że to co, wkładamy do ust ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Wybierając jednak kierunek studiów nie wiedziałam co chcę robić w przyszłości. Zdawałam sobie sprawę, że jedną z moich mocnych stron jest analityczny umysł i zapragnęłam studiować kierunek inżynierski - wybrałam „Biotechnologię” na Politechnice Gdańskiej. Podczas studiów moja pasja do zdrowego odżywiania powolutku wychodziła na zewnątrz i wybrałam specjalizację „Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności”. Dzięki tego rodzaju studiom nabyłam wiedzę, w jaki sposób posiłki powinny być przygotowywane, aby były zdrowe i aby żywność nie traciła swoich wartości odżywczych. Po zdobyciu wymarzonego tytułu, aby móc pomagać ludziom i otworzyć własny gabinet, zmieniłam uczelnię, aby kształcić się w kierunku dietetycznym. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę, zdałam dyplom na ocenę celującą. Aby zwiększyć swoje kompetencje zdobyłam kilkanaście certyfikatów stricte dietetycznych i dalej ciągle się edukuję. Dzięki temu, że pracuję z ludźmi, mogę im pomagać, widzę efekty mojej pracy, mam ogrom energii i motywacji do dalszego działania. Uważam, że zawód dietetyka jest bardzo satysfakcjonujący, ale również odpowiedzialny i wymaga wysokich kompetencji.


Czytaj więcej