GDAŃSK

dietetyk Maja Lewandowska

Maja Lewandowska

Adres: Piekarnicza 3 Gdańsk
dietetyk Katarzyna Haczkiewicz

Katarzyna Haczkiewicz

Adres: Królowej Jadwigi 137D / 8 Gdańsk
dietetyk Kasia Siedzik

Kasia Siedzik

Adres: Antoniego Słonimskiego 6 / 9U Gdańsk
dietetyk Twój Rodzinny DietCoach Tomasz Niklas
Adres: Kardamonowa 18 Banino
dietetyk Magdalena Oleś

Magdalena Oleś

Adres: Józefa Wassowskiego 12 / 8 Gdańsk
dietetyk Kasia Siedzik

Kasia Siedzik

Adres: Antoniego Słonimskiego 6 / U9 Gdańsk
dietetyk Magdalena Mral
Adres: Starowiejska 52 Gdynia
dietetyk Weronika Weremko-Oszuścik
Adres: Jaskółcza 7 / 15 Gdańsk
dietetyk Jagna Skóra
Adres: Wałowa 27 Gdańsk
dietetyk Paula Łysakowska

Paula Łysakowska

Adres: Stryjska 26 Gdynia

Gwiazda regionu: Gdańsk

Magdalena Oleś
ocena dietetyka
Ocena: 5.00/5.00

Czym powinien charakteryzować się dobry dietetyk?

Dobry dietetykiem może być nazwana przede wszystkim osoba, która pragnie nieść pomoc swoim pacjentom. Dietetyk bez powołania nie będzie w stanie zdobyć maksymalnego zaufania swoich podopiecznych. W naszym zawodzie duże znaczenie ma indywidualne podejście do pacjenta. Dietetyk powinien wziąć pod uwagę występujące u podopiecznego jednostki chorobowe, współwystępujące alergie i nietolerancje pokarmowe, styl życia, rodzaj i czas trwania aktywności fizycznej, preferencje żywieniowe, czy dana osoba gotuje dla siebie samej czy dla rodziny. Dieta powinna być skomponowana tak, aby zapewnić odpowiedni bilans kaloryczny, indywidualnie dobraną ilość makroskładników oraz powinna być bogato-odżywcza, czyli dostarczać organizmowi prawidłową ilość witamin i składników mineralnych. Dobry dietetyk powinien charakteryzować się umiejętnością aktywnego słuchania i wiedzieć, w jaki sposób zmotywować pacjenta do podjęcia „dietetycznej walki” i wytrwania w tym postanowieniu. Spełnienie tych wszystkich warunków gwarantuje wysokie prawdopodobieństwo osiągnięcia założonego przez pacjenta z dietetykiem celu.

3 krótkie porady dla osób, które chcą szybko schudnąć?

Zacznę od tego, że zdrowa redukcja masy ciała powinna następować w tempie 0,5-1,5 kg na tydzień. Oczywiście dokładne tempo odchudzania jest zależne między innymi od tempa metabolizmu danego organizmu. Są osoby, które mimo odpowiednio dobranej diety chudną wolniej, a są takie, które chudną szybciej mimo, że nie mogą dojadać zaproponowanych im porcji posiłków. Jeśli jednak miałabym udzielić 3 rad, w jaki sposób zredukować masę ciała zacznę od pierwszej, według mnie najważniejszej: „Unikanie przetworzonego jedzenia”. Spożywanie naturalnego, bez dodatku ulepszaczy i konserwantów pożywienia gwarantuje nam zazwyczaj jego wysokość wartość odżywczą i niski indeks glikemiczny. Tego rodzaju pokarmy nasycą nas na dłużej i spowodują, że mimo stosowania diety redukcyjnej nie będziemy głodni. W dodatku unikniemy wysoce szkodliwych tłuszczów „trans” i rafinowanego cukru. Aby naturalne jedzenie, bez dodatku cukru i dużej ilości utlenionego tłuszczu smakowało, wystarczy je odpowiednio przyprawić i przygotować. Moi pacjenci są zawsze zdziwieni, że dietetyczne jedzenie może być smaczne! Kolejną, według mnie ważną zasadą jest „Planowanie posiłków”. Polecam zrobienie w domu zapasów tzw. „suchych produktów”, typu kasz, orzechów, mąk, przetworów w puszce, typu pomidory w puszce, strączki (tego rodzaju produkty są dobrą alternatywą świeżych, gdy chcemy szybko zrobić obiad) i dokupywanie na świeżo warzyw, owoców i innego rodzaju pożywienia, które szybko się psuje. Gdy cierpimy na brak czasu dobrą praktyką jest mrożenie, np. mięsa, ryb czy nawet chleba. Takie produkty jak jaja czy nabiał również można kupić w większych ilościach i przechowywać w lodówce. Gdy będziemy mieli tego rodzaju produkty w domu, zawsze będziemy w stanie zrobić coś zdrowego. Aby jednak nie tracić czasu na wymyślanie, zróbmy sobie plan jedzenia na cały tydzień – to naprawdę bardzo pomaga. Polecam również gotowanie na 2 dni jednej, większej porcji, np. obiadowej. Stosując taką praktykę, oszczędzamy wiele cennego czasu i unikamy marnowania się żywności. Trzecią, również bardzo ważną według mnie zasadą, jest „Regularne spożywanie posiłków”. Najbardziej optymalnie jest ustalenie sobie ilości dań w ciągu dnia i ich pór spożywania. Z mojego doświadczenia ta rada sprawdza się doskonale. Nasz organizm po pewnym czasie stosowania się do tej wskazówki sam wysyła nam sygnały, że zbliża się pora posiłku. Dodatkowo, świadomość godzin posiłków pozwala nam uniknąć podjadania, które często jest powodem wzrostu masy ciała. Zastosowanie tych trzech wskazówek jest dobrym początkiem zmiany nawyków żywieniowych i dążenia do zdrowej, szczupłej sylwetki.

Jaki mit dietetyczny słyszysz najczęściej z ust osób odchudzających się bez pomocy dietetyka?

Najbardziej popularnym mitem jest czas spożywania kolacji – pacjenci są przekonani, że nie mogą jeść później niż o godzinie 18:00. Tymczasem to stwierdzenie nie jest prawdziwe. Pory spożywania posiłków powinny być dobrane indywidualnie, biorąc pod uwagę tryb życia, czas wstawania i chodzenia spać. Prowadzę pacjentów, którzy spożywają kolację nawet o godzinie 21:00 i chudną, więc obalam ten mit! ??


Czytaj więcej