Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Inaczej nazywana też duńską lub dietą trzynastodniową, bo właśnie tyle dni trwa rygorystyczny plan żywieniowy. Cieszy się ona bardzo dużym zainteresowaniem, ze względu obietnicę utraty nawet 20 kg(!) w niecałe 2 tygodnie. Głównymi założeniami tej diety jest bardzo niska kaloryczność, wynosząca 600-800 kcal dziennie oraz ograniczenie do minimum węglowodanów i tłuszczów w jadłospisie. Istotne jest dokładne przestrzeganie jadłospisu, a jakiekolwiek odstępstwa łączą się z koniecznością rozpoczęcia diety od początku. Aby nie narażać zdrowia, cały program można zastosować tylko raz w ciągu 2 lat[1,2].

Jak wygląda plan żywieniowy?

Nie bez powodu dieta kopenhaska uznawana jest za jedną z najbardziej rygorystycznych. Dozwolone jest spożywanie tylko 3 posiłków dziennie, które składają się małej grupy produktów dozwolonych. Dieta dopuszcza spożywanie: chudego mięsa, warzyw i jaj. Istotnie jest również picie kawy i herbaty, która pojawia się (z dodaną łyżeczką cukru) codziennie na śniadanie. Aby z sukcesem zakończyć to 13 dniowe wyzwanie, nie można pozwolić sobie na jakiekolwiek odstępstwa od jadłospisu. Do produktów zakazanych należą m.in. owoce i produkty zbożowe[1,2].

Kto może, a kto nie powinien próbować diety trzynastodniowej?

Dieta kopenhaska dla nikogo nie jest zalecaną drogą do pozbycia się nadprogramowych kilogramów. W związku z bardzo niską kalorycznością i wieloma wykluczeniami w tej diecie, w wielu przypadkach jej stosowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Program ten jest niewskazany dla:

  1. osób starszych,
  2. chorujących,
  3. ze złym stanem ogólnym zdrowia,
  4. dzieci i młodzieży,
  5. kobiet ciężarnych i karmiących
  6. osób o dużej aktywności fizycznej.

Aby wypróbować ten program, trzeba być osobą młodą (ale dorosłą), cieszącą się dobrym zdrowiem, należy jednak liczyć się z osłabieniem i złym samopoczuciem[1,3,4].

Dieta kopenhaska w świetle ogólnie przyjętych zaleceń dotyczących diet redukcyjnych

Komponując diety redukcyjne, specjaliści kierują się różnymi wytycznymi i własnymi przekonaniami. Większość dietetyków jest jednak zgodna co do kilku podstawowych zasad.

Zdrowe odchudzanie powinno być oparte o zasady racjonalnego żywienia. Oznacza to, że w jadłospisie powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup żywności. Dieta kopenhaska wyklucza spożywanie owoców oraz produktów zbożowych. Dodatkowo, w diecie tej pojawiają się dziennie tylko 3 posiłki- przy 4-5 zalecanych w racjonalnym żywieniu.

Uważa się, że zdrowa dieta redukcyjna nie powinna zawierać mniej kalorii niż wynosi podstawowa przemiana materii, energetyczność 600- 800 kcal nie pokrywa tego zapotrzebowania.

W redukcji masy ciała, pożądana utrata kilogramów wynosi ok. 1 kg tygodniowo. W związku z tym, odchudzanie jest procesem długotrwałym, umożliwia to jednak na efektywną redukcję tkanki tłuszczowej, w mniejszym stopniu narażając tkankę mięśniową. Przy zakładanych w diecie duńskiej restrykcjach, można podejrzewać, że ubytek masy ciała wynika nie tylko ze zmniejszenia ilości tłuszczu, ale również mięśni i wody w organizmie. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb. Program kopenhaski zakłada ten sam jadłospis dla każdego, nie uwzględniając takich czynników jak płeć, masa ciała, wzrost czy aktywność fizyczna[3,5].

W twierdzeniu „dieta cud nie istnieje” jest dużo prawdy- nie ma uniwersalnego jadłospisu, który przyniesie takie same rezultaty u wszystkich. Dieta kopenhaska swój sukces opiera na bardzo dużym ograniczeniu kalorii- utrata kilogramów jest nieunikniona. Na ten moment nie ma badań, które odnosiłyby się do skuteczności, bezpieczeństwa, czy długofalowych efektów jej stosowania. Potencjalnie, tak rygorystyczna dieta, stosowana nawet przez stosunkowo krótki czas trzynastu dni, może prowadzić do niedoborów oraz negatywnie wpłynąć na pracę nerek i układu pokarmowego.

Bibliografia

  • http://dietakopenhaska.eu
  • http://www.livestrong.com/article/543181-the-danish-diet/
  • https://www.dietspotlight.com/danish-diet-review/
  • http://dietetyczne-przepisy.pl/dieta-kopenhaska/
  • Ciborowska H., Rudnicka A.: Żywienie w otyłości. W: Ciborowska H., Rudnicka A.:Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. 4, rozszerzone i uaktualnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014. s.425. ISBN 978-83-200-4867-4.
  • Ciborowska H., Rudnicka A.: Dieta ubogoenergetyczna W: Ciborowska H., Rudnicka A.:Dietetyka- żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. 4, rozszerzone i uaktualnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014. s.270. ISBN 978-83-200-4867-4.