Dieta bezglutenowa

Założenia diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest dietą polegającą na odstawieniu produktów, zawierających gluten (białko roślinne). Światowym specjalistą w dziedzinie zaburzeń związanych z tolerancją glutenu jest dr Alessandro Fasano (autor książki “Wolni od glutenu”) i to jego uważa się za specjalistę i “ojca” diety bezglutenowej. W diecie tej należy wyeliminować produkty z pszenicy (oraz jej odmian: orkiszu, pszenicy durum czy kamutu), żyta, jęczmienia i po części owsa (ogólnie jest on bezglutenowy, jednak w Polsce jest silnie zanieczyszczony. Na szczęście coraz więcej sklepów ma w asortymencie certyfikowany, bezglutenowy owies) oraz mąki, kasze, makarony, płatki i pełna gama produktów wytwarzanych na bazie wymienionych zbóż.


Dieta bezglutenowa - jadłospis

dieta bezglutenowa - zobacz przykładowy jadłospis, który został przygotowany przez Magda Sałacka, eksperta z dziedziny dietetyki. Pobierz dietę za darmo!


Dla kogo dieta bezglutenowa?

Obligatoryjnie muszą ją stosować osoby z chorobą trzewną (celiakia), alergią na gluten i NCGS (nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten). Coraz więcej badań wskazuje, że powinny ją stosować osoby z chorobami autoimmunologicznymi (np. Hashimoto). Dobrowolnie może ją stosować każdy.

Przeciwwskazania diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa nie jest dietą szkodliwą, jednak może prowadzić do niedoborów, zwłaszcza błonnika, witamin z grupy B, folianów, wit. D, i oraz mikro- i makroelementów, takich jak: cynk, żelazo, wapń czy magnez (najczęściej). Na wystąpienie niedoborów są narażone zwłaszcza osoby, które prowadzą dietę “ na własną rękę” i często korzystają z gotowych produktów bezglutenowych, których skład często nie jest wysoce zadowalający. Dieta ta, ze względu na ograniczenie błonnika nierozpuszczalnego (eliminacja żyta, jęczmienia, orkiszu) może być szczególnie niewskazana u osób cierpiących na zaparcia, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NASH), cukrzycę, nadwagę (tutaj badania są sprzeczne - jeśli dieta jest dobrze zbilansowana to osoba cierpiąca na nadwagę/otyłość schudnie i nie nabawi się niedoborów) czy anemię.

Przygotowanie do rozpoczęcia diety bezglutenowej

Osoby, które obligatoryjnie muszą stosować dietę bezglutenową, celem leczenia i niwelowania objawów muszą przejść na nią od razu. Osoby, które chcę przejść na dietę z innych powodów, mogą stopniowo ograniczać gluten, dochodząc do całkowitego odstawienia. Przejście na dietę bezglutenową (zwłaszcza bez pomocy dietetyka) “z dnia na dzień” może być za dużym problemem i szokiem, bo nagle codzienna dieta wydaje się być bardzo wymagająca i trudna. Do tego należy pamiętać o ryzyku niedoborów, jakie może nieść ze sobą omawiana dieta.

Dieta bezglutenowa - jadłospis

dieta bezglutenowa - zobacz przykładowy jadłospis, który został przygotowany przez Magda Sałacka, eksperta z dziedziny dietetyki. Pobierz dietę za darmo!

Bibliografia

  1. Caruso R, Pallone F, Stasi E, Romeo S, Monteleone G. “Appropriate nutrient supplementation in celiac disease.” Ann Med. 2013 Dec;45(8):522-31. doi: 10.3109/07853890.2013.849383. Epub 2013 Nov 7
  2. Theethira TG, Dennis M. “Celiac disease and the gluten-free diet: consequences and recommendations for improvement.” Dig Dis. 2015;33(2):175-82. doi: 10.1159/000369504. Epub 2015 Apr 22.
  3. Salazar Quero JC, Espín Jaime B, Rodríguez Martínez A, Argüelles Martín F, García Jiménez R, Rubio Murillo M, Pizarro Martín A “Nutritional assessment of gluten-free diet. Is gluten-free diet deficient in some nutrient?” An Pediatr (Barc). 2015 Jul;83(1):33-9. doi: 10.1016/j.anpedi.2014.08.011. Epub 2014 Oct 7.
  4. Vici G, Belli L, Biondi M, Polzonetti V. “Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review.” Clin Nutr. 2016 Dec;35(6):1236-1241. doi: 10.1016/j.clnu.2016.05.002. Epub 2016 May 7
  5. Helena Ciborowska, Anna Rudnicka “Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego” PZWL, 2012.