Zmiany – co niesie ze sobą czas?

Niski przyrost naturalny, spadek współczynnika dzietności oraz wydłużenie trwania ludzkiego życia to tylko niektóre czynniki warunkujące, iż seniorzy są jedną z najliczniej występujących grup społecznych w naszym kraju.

Proces starzenia się jest dla organizmu zmianą indywidualną i długotrwałą, dlatego tak ważne jest, by o zdrowie i kondycję zadbać już w młodym wieku. Warto zapoczątkować regularną aktywność fizyczną w celu zwiększenia ruchomości stawów, wzmocnienia mięśni i układu kostnego. Ważną kwestią jest również odpowiednie odżywianie. Jadłospis dostosowany do potrzeb osób starszych powinien składać się różnorodnych produktów, zawierających pełnowartościowe białko,  sole mineralne i witaminy. Jak wiadomo wraz z wiekiem kości ulegają demineralizacji, dlatego warto pamiętać, by zwiększyć podaż wapnia i witaminy D w diecie.

Jestem Seniorem!

Oprócz wyglądu zewnętrznego zmiany zachodzą także wewnątrz m.in: wzrasta zawartość lipidów oraz zmniejsza się masa tkanki mięśniowej. Ciało ulega odwodnieniu przez co tkanka podskórna traci swą elastyczność prowadząc do powstawania zmarszczek. Często spadek masy ciała oraz niedożywienie wiąże się z zaburzeniami w odczuwaniu smaku i zapachu, które skutkują utratą apetytu u seniorów. Pogarsza się także trawienie pokarmów spowodowane zaburzeniami wydzielania soku trzustkowego i żółci oraz nasilają się zaburzenia funkcji poznawczych tj: zaburzenia koncentracji, myślenia i pamięci.

Starość nie radość! Młodość nie wieczność..

Obniżenie aktywności ruchowej, prowadzi do zmniejszenia podstawowej przemiany materii (PPM) tym samym zmniejszając zapotrzebowanie na energię. Ważne jest więc by osoby starsze wiedziały, jak ważna jest odpowiednia podaż energii, a także białka, witamin i składników mineralnych.

Zalecane zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet powyżej 65 r.ż wynosi 1750 kcal/dobę, natomiast u mężczyzn jest to 1950 kcal/dobę (siedzący tryb życia). Udział składników energetycznych dla osoby zdrowej to:

  • 50- 60% węglowodanów
  • 25-30% tłuszczów
  • 12-15% białek

Pamięć na 5! Czyli o czym warto pamiętać.

  1. Niezwykle ważne jest, by uzupełniać dietę seniora w odpowiednią ilość białka, wapnia i witaminy D unikając osteoporozy i niedożywienia jakościowego.
  2. Zaleca się ograniczenie spożywanie tłuszczu przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego i cukrów prostych prowadzących do otyłości.
  3. W celu dostarczenia odpowiedniej ilości folianów i witaminy C zachęca się do spożywania 5 porcji warzyw codziennie.
  4. Korzystny wpływ na układ krążenia wywierają witaminy z grupy B, dlatego rekomenduje się spożywanie nasion roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca) oraz zielonych warzyw (brokuły, szpinak, jarmuż).
  5. Chcąc poprawić smak potraw zaleca się używanie świeżych bądź suszonych ziół, by ograniczyć spożycie soli do minimum.

Osoby starsze jako ludzie z wszechstronnym doświadczeniem życiowym mogą być inspiracją dla młodszego pokolenia. Niestety wraz z upływającym czasem zdrowie ulega pogorszeniu, ciało traci swą poprzednią formę, brakuje motywacji i chęci do zmian dotychczasowego życia. Dlatego warto zadbać o najbliższych, pokazać jak wiele można zmienić poprzez niewielkie zmiany wpływające bezpośrednio na polepszenie zdrowia i jakości życia  naszych seniorów.

Bibliografia:
  1. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności     i Żywienia, Warszawa 2012.
  2. Jarosz M. (red.): Żywienie osób w wieku starszym. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008.
  3. Szczerbińska K., Wilczek-Rużyczka E. (red.): Jak promować zdrowy styl życia i zmieniać zdrowotne zachowania osób starszych. Wyd. Zdrowie i Zarządzanie, Kraków 2010.
  4. Jabłoński E., Kaźmierczak U.: Odżywianie się osób w podeszłym wieku. Gerontologia Polska tom 13, nr 1, 48–54.
  5. http://www.szpital-marciniak.wroclaw.pl/art,55,ogolne-zasady-zywienia-dla-osob-starszych
Ocena: 4.7. Z 3 głosów.
Please wait...