Żywienie po zabiegu bariatrycznym

Niegdyś nadmierna masa ciała była symbolem dobrobytu. Dziś uznawana jest za poważną chorobę cywilizacyjną, na którą cierpi znaczny odsetek ludzi. Coraz bardziej powszechna staje się także chorobliwa otyłość, której przyczyn zwykle można szukać w nieprawidłowych nawykach żywieniowych, w braku ruchu oraz w genetycznych czynnikach. Można by pomyśleć, że zmiana stylu życia pozwoli na utratę nadprogramowych kilogramów, jednak w skrajnej otyłości, kiedy zmiana nawyków żywieniowych, a nawet wprowadzenie preparatów farmaceutycznych, nie przynosi zamierzonych efektów istnieje tylko jedno wyjście. Jest nim operacja bariatryczna. Żywienie po zabiegu bariatrycznym wymaga jednak bardzo wielu wyrzeczeń.

Czym jest operacja bariatryczna?

Chirurgiczne zmniejszenie żołądka jest obecnie jedną z najskuteczniejszych metod leczenia otyłości olbrzymiej. Wskazaniem do wykonania tego zabiegu jest wskaźnik BMI (Body Mass Index), który wykazuje powyżej 40 kg /m2 lub powyżej 35 kg /m2 przy jednoczesnym występowaniu chorób, które są skutkiem otyłości, w tym zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, a także cukrzyca. Resekcja żołądka ma za zadanie zredukowanie od 50 procent do 80 procent nadmiernej masy ciała oraz utrzymanie tego stanu do końca życia.

W chirurgii bariatrycznej wyróżnić możemy trzy rodzaje zabiegów:

  • zabiegi restrykcyjne (zmniejszeniu pojemności żołądka),
  • zabiegi wyłączające (powodujące zmniejszenie ilości wchłanianych składników odżywczych dostarczających dużej ilości energii),
  • zabiegi skojarzone, które łączą elementy powyższych zabiegów. Jest to obecnie najczęściej stosowana metoda leczenia otyłości.

Dieta po resekcji żołądka

W diecie po zabiegu zmniejszenia żołądka bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Szczególnie w pierwszych dniach po zabiegu chirurgicznym należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wypijanych płynów w odpowiednich odstępach czasowych. Początkowo niech będzie to przegotowana woda czy słaba herbata bez cukru. W późniejszych etapach żywienia po zabiegu bariatrycznym, około 7 dnia po zabiegu, dopuszczalne są produkty płynne (w tym bulion, odtłuszczone mleko czy jogurt). Posiłki należy spożywać w niewielkich objętościach (około 1/4 filiżanki na posiłek) i dość często – od 4 do 6 razy dziennie. Następnie stopniowo wprowadza się posiłki o stałej konsystencji – gotowane warzywa i miękkie owoce, a także zwiększa się objętość posiłków pamiętając jednak o ich regularności. Istotne jest także jedzenie w odpowiednim tempie i bardzo dokładne przeżuwanie pokarmów.

Przygotowywanie jedzenia

Istotną kwestią w żywieniu po zabiegu bariatrycznym jest także metoda przygotowywania jedzenia. W tym czasie zaleca się przede wszystkim gotowanie na parze. Dzięki tej metodzie, zwłaszcza owoce i warzywa, nie tracą cennych witamin i składników mineralnych. Dozwolone jest także przygotowywanie posiłków poprzez pieczenie w piekarniku, gotowanie w wodzie czy też grillowanie. Ważne, aby podczas zmiany z diety papkowatej na stałą pamiętać o przyjmowaniu płynów około 30-60 minut przed i po posiłku.

Przeczytaj: Warzywa i owoce – jak najlepiej wykorzystać ich walory

Ostatni etap żywienia po zabiegu resekcji żołądka to wprowadzenie na stałe diety zbilansowanej i ubogo energetycznej. Wartość energetyczna menu na cały dzień powinna być dostosowana do płci, masy ciała, wzrostu czy aktywności fizycznej osoby po zabiegu. Taka zmiana stylu życia, jakość spożywanych posiłków i ich uregulowanie powinno towarzyszyć pacjentowi już na zawsze. Tylko dzięki temu utrzyma zamierzone efekty i pełnię zdrowia.

Oddaj głos.
Please wait...