„Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym” Magdalena Makarowska [RECENZJA]

Borykasz się z nadwagą, cukrzycą czy insulinoopornością? Sięgnij po poradnik „Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym” Magdaleny Makarowskiej i odżywiaj się zdrowo, a może uda się w porę wyciszyć insulinoporność i zapobiec rozwojowi cukrzycy.

Dieta dla wszystkich?

„To TY masz największy wpływ na to, czy swoją chorobę pogłębisz czy pokonasz! Nie zrzucaj winy na geny, tendencję do otyłości, ciążę, hormony, tryb pracy itd. Na każdym etapie życia można dużo naprawić. Poza tym moim celem jest to, żebyście zdrowo gotowali dla całej RODZINY. Bo ta dieta jest idealna dla wszystkich!”  – mówi Magdalena Makarowska.

Dieta niestety wszystkim kojarzy się w wyrzeczeniami  i głodówką. Autorka pokazuję, iż tak nie musi tak być. Nie musimy liczyć kalorii, ważyć produktów, a zdrowe jedzenie może być kolorowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.

IGnorowana nadwaga i otyłość…

Cukrzyca typu II to choroba, na którą „pracuje się” latami prowadząc niewłaściwy tryb życia i sposób odżywiania. Dieta bogata w fast foody, słodzone napoje, alkohol, rafinowany cukier i rafinowana mąka w diecie to tylko niektóre z popełnianych błędów żywieniowych, które prowadzą m.in. do nadwagi i otyłości. Do tego brak ruchu i stres, a nasz organizm zaczyna „cierpieć”.

Lepiej zapobiegać niż … leczyć

Dieta z niskim indeksem glikemicznym pomaga leczyć insulinooporność, cukrzycę, nadwagę i otyłość, a także hipercholesterolemię, nadciśnienie i choroby tarczycy. Stabilizuje poziom glukozy i insuliny, zapobiegając hipoglikemii. W pierwszej części książki autorka opisuje objawy towarzyszące rozwojowi cukrzycy oraz podpowiada, jakie badania należy wykonać. Podaje zasady diety cukrzycowej, opisuje rolę i rodzaj składników pokarmowych w diecie.

Indeks glikemiczny…

Indeks glikemiczny (IG) to parametr wskazujący, jak rośnie poziom glukozy po spożyciu jakiegoś produktu spożywczego. Dlatego warto spożywać produkty i niskim IG, gdyż wchłaniają się one do krwi powoli i nie powodują gwałtownych wahań cukru. I tak produkty o niskim IG – poniżej 55, średnim – 55-75, wysokim – IG powyżej 70. Indeks glikemiczny potrawy można jedna obniżać! Jak? Należy przygotowywać potrawy według określonych zasad. Czy wiedzieliście, że długie gotowanie w wysokiej temperaturze i w dużej ilości wody zwiększa indeks glikemiczny produktów węglowodanowych? A pieczone ziemniaki, buraki, marchewka czy suszone jabłka mają niższy indeks glikemiczny niż gotowane. Nawet rozdrabnianie potrawy m tu znaczenie… I tak niższy IG mają całe jabłka niż tarte czy w postaci soku. Wielkość porcji i sposób jedzenia także mają znaczenie! I tak np. gdy jemy szybko – IG potrawy wzrasta. Z poradnika dowiemy się też, na czym oprzeć dietę, co z niej wykluczyć a co włączyć do codziennego menu. Autorka podpowiada też czym słodzić i jakie zioła stosować, gdy mamy problemy z podwyższonym cukrem.

Nie marnuj, jedz sezonowo i po polsku!

Makorowska porusza także w poradniku ważny temat – marnowania jedzenia. Niestety w naszym kraju rocznie wyrzucamy wiele ton żywności. Dlaczego? Otóż jest wiele przyczyn tego zjawiska, m.in. kupowanie w pośpiechu, kuszące promocje i wyprzedaże. I tak nasz lodówka pęka w szwach, nie jesteśmy nie raz w stanie wszystkich produktów skonsumować i je musimy wyrzucić. Autorka podpowiada, jak temu zapobiec stosując się do pewnych zasad… Zachęca także do kupowania naszych rodzimych produktów, co bardzo mi się podoba. Mamy w Polsce tyle superfood, że nie musimy sięgać po droższe z  innych krajów. Zamiast nasion chia sięgnijmy po siemię lniane, a owoce goi zastąpmy aronią czy jagodami. Oczywiście są produkty warte polecenia np. bataty, mleko kokosowe i komosa ryżowa, po które można czasami sięgać. No i ważna sprawa – jedzmy sezonowo.

Przepisy IG

Drugą część książki stanowią przepisy na potrawy: chleby, pasty kanapkowe, jajecznice, omlety, sałatki, dania wegetariańskie, ale też i mięsne, kotleciki warzywne, curry, ryby i … desery. Czekoladowo-orzechowe brownie czy ciasteczka gryczane? A może kokosowa wuzetka? Nie kupuj chleba! Upiecz pyszny chleb gryczany z czarnuszką lub chrupiące bułki orkiszowe! Do tego pasta jajeczna na zielona z czarnuszką lub hummus i śniadanie gotowe. Drugie śniadanie to pyszna sałatka, np. z komosy na zielona lub placuszki z kaszy gryczanej i wędzonego twarogu. Obiad – rozgrzewająca zupa pomidorowa z awokado lub delikatne tajskie curry. Na podwieczorek lekka sałatka z pieczonej cieciorki lub kasza z sosem brokułowym, a na kolację zielona fantazja  warzywna z sosem cebulowym. Brzmi fajnie? To tylko kilka propozycji pysznych i zdrowych dań. Do tego kolorowe zdjęcia potraw, które zachęcają do wypróbowania.

Dla kogo książka?

Książkę polecam wszystkim osobom, które chcą zmienić swoje żywienie, żeby uchronić się przed chorobami dieto zależnymi, jak również osobom borykającym się już niestety z cukrzycą, insulinoopornością czy nadwagą. Dietetycy znajdą tu dużo przepisów, które mogą wykorzystywać przy tworzeniu dla pacjentów. Gorąco polecam!!!

Książkę kupisz:

jedz pysznie z indeksem glikemicznym

http://wydawnictwofeeria.pl/pl/ksiazka/jedz-pysznie-z-niskim-indeksem-glikemicznym

 

Ocena: 5.0. Z 1 głosu.
Please wait...