Dietetyczne przekąski na imprezę

Znów jesteś gospodarzem imprezy i myślisz o przygotowaniu czegoś, co będzie przystępne dla wszystkich, a przy okazji wyglądało pysznie, świeżo i zachęcająco? Tak, organizowanie spotkania towarzyskiego to kulinarne wyzwanie jeśli zależy Ci, aby goście byli zaskoczeni, zadowoleni i czuli, że są kimś wyjątkowym w twoim domu.

Zazwyczaj największy problem stanowią przekąski. Ile i jakie przygotować, aby stół po godzinie nie był pusty? Przed pójściem na zakupy dobrze jest dokładnie zaplanować, co chce się przygotować i ile czego kupić, aby nie wydawać na niepotrzebne produkty. Brzmi pracochłonnie? Wcale nie – wbrew pozorom, może to zaoszczędzić trochę czasu, a przecież dla rodziny i przyjaciół warto się starać 🙂

Po pierwsze  – zaplanuj menu!

W zależności od tego na jakie spotkanie się przygotowujesz, zaplanuj co podasz. Weź pod uwagę czy to tylko popołudniowe spotkanie z kolacją, czy impreza do późnej nocy. Przy spotkaniach towarzyskich, bądźmy obiektywni, najczęściej również odpuszczamy nieco dietę i pozwalamy sobie na to, czego na co dzień unikamy np. tłustsze sery, sosy, przekąski w panierkach. Dbajmy jednak o to, żeby jedzenie nie było ciężkostrawne i mocno tłuste, urozmaicenie jest mile widziane.

Ważne jest także, kto będzie Twoim gościem – gdy przyjdą znajomi i przyjaciele, zapewne spodoba im się kuchnia bardziej nowoczesna. Odwiedzają Cię dziadkowie? To osoby starsze, więc kłopotliwe byłoby serwowanie przekąsek, które ciężko im zjeść np. twarde krakersy, orzechy. Pamiętaj zawsze o gościach, którzy nie jedzą mięsa lub np. nie tolerują glutenu. To nie tylko taktowne, ale można zaoszczędzić im krępującego wybierania niechcianych produktów z talerza.

Nawet jeśli zaplanowane przekąski wymagają tego, aby je upiec jak np. sakiewki z nadzieniem, to wybieraj takie przepisy, aby smakowały dobrze również na zimno i nie trzeba było ich odgrzewać. W tym przypadku lepiej sprawdzą się przekąski bez mięsa.

Czego unikać przy przekąskach

Unikaj bardzo ciężkich sosów, dodawania majonezu do wszystkich sałatek i przekąsek (przykładowo jeśli jedna jest z majonezem, drugą zrób z sosem np. na oliwie). Zamiast wszędobylskich chipsów i paluszków, przygotuj swój zamiennik (świetnym pomysłem są drożdżowe paluchy z przyprawami). Warto również nie używać specyficznych produktów jako bazy do danej przekąski. Takim składnikiem są oliwki – połowa je uwielbia, a druga nie znosi już samego zapachu. A miały być grzanki z pastą oliwkową? Świetna przystawka, po prostu przygotuj grzanki soute z samym masłem, a obok postaw dwa rodzaje pasty – oliwkową i drugą o bardziej neutralnym smaku np. śmietankową. Goście będą zadowoleni, że mają wybór!

Przeczytaj artykuł: Zdrowy tryb życia – od czego zacząć?

I chyba najważniejsze – kieruj się preferencjami osób, które do Ciebie przyjdą. Jeśli wiesz, że przyjaciółka uwielbia suszone pomidory, przygotuj coś specjalnego właśnie z tym składnikiem, ale unikaj dodawania wybranego składnika do większości przekąsek!

Po drugie – ilość jest ważna

To, ile przygotujesz jedzenia zależy od tego, ile osób cię odwiedzi. Jeśli to kameralne i niedługie spotkanie w zupełności wystarczy ciepłe danie i dwa lub trzy rodzaje przekąsek. Jeśli jednak ma przyjść więcej osób, to oprócz dań na ciepło, dobrze sprawdza się kilka rodzajów przekąsek w mniejszych ilościach, wtedy każdy znajdzie coś dla siebie. Często na spotkaniach towarzyskich raczymy się też drinkiem czy lampką wina, a wtedy małe przekąski są wyjątkowo dobrym rozwiązaniem.

Policz ile będzie kobiet, a ilu mężczyzn (ci zazwyczaj jedzą więcej) i oszacuj w przybliżeniu ile sztuk danych przekąsek musisz przygotować. Zwyczajowo liczy się przynajmniej po jednej sztuce dla każdego gościa. Warto oczywiście policzyć to z tzw. “górką”, choć mało kto lubi wszystko bez wyjątków i może być tak, że jedna przystawka zniknie w całości jedzona tylko przez cztery osoby, a inna, którą spróbowali wszyscy nadal jest na stole. Zawsze jednak warto przygotować się na mały zapas.

Po trzecie – wygląd ma znaczenie

Niezmiernie ważne jest przygotowanie stołu i dopilnowanie, aby jedzenie wyglądało świeżo, apetycznie i kolorowo.  Zwróć uwagę na warzywa, aby nie były podwiędłe. Zapełniaj półmiski z przekąskami, ale nie przesadnie – lepiej dołożyć świeżą porcję, niżby miało schnąć na stole. Zadbaj o estetyczne nakrycie stołu, czy nietuzinkowe ozdoby, które można przygotować samodzielnie (na dole tekstu czeka kilka inspiracji).

Dobrze jest wykorzystywać dostępne sezonowo produkty, wtedy ich cena jest niższa. W zależności od tego jakim dysponujesz budżetem, wybieraj odpowiednie dania.

Kilka propozycji, które zawsze się sprawdzą i smakują pysznie:

  • koreczki (warzywne, z serem)
  • zapiekane sakiewki z ciasta z nadzieniem
  • mini tortille z dipem, warzywami i kurczakiem
  • frytki z piekarnika (ziemniaczane, z batatów, marchewki, selera i innych warzyw korzeniowych)
  • deska serów (lepiej wybierać te bardziej delikatne odmiany serów)
  • grzanki z różnymi pastami do smarowania
  • paluchy drożdżowe z przyprawami i dipami
  • sałatki (z samymi warzywami, z makaronem, ryżem lub grzankami)
  • miseczki z oliwkami, orzechami czy nawet suszonymi owocami

Warto inspirować się książkami kucharskimi czy blogami kulinarnymi. Jeśli przygotujesz coś niestandardowego, goście na pewno będą mile zaskoczeni. Dla bliskich warto się postarać!

Oddaj głos.
Please wait...