W styczniu br. pojawiła się w sprzedaży książka pt. „Dieta w insulinooporności” – druga    książka Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy z Magdaleną Makarowską. Pierwsza zatytułowana „Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie” wydana została we wrześniu 2017 roku. „Dieta w insulinooporności” to poradnik z zamieszczonym gotowym planem dietetycznym i treningowym na 4 miesiące, ale też vademecum wiedzy na temat insulinooporności.

Insulinooporność… Vademecum

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, co może prowadzić do nieprawidłowego poziomu glukozy. Dominika Musiałowska – ekspert w zakresie insulinooporności, założycielka bloga i fundacji, od kilku lat insulinooporna wraz z Magdaleną Makarowską – dietetykiem, biotechnologiem i pedagogiem, napisały poradnik pt. „Dieta w insulinooporności”.

Książka podzielona została na dwie części. Pierwsza z nich dotyczy najważniejszych informacji o insulinooporności (objawy, diagnostyka, rokowania, zalecenia). Dowiemy się m.in. jakie objawy towarzyszą insulinoporności i hiperinsulinemii, co to jest hiperglikemia, hipoglikemia i cukrzyca. Czytelnik znajdzie tu bardzo praktyczne porady np. jakie produkty wybrać, jaki typ obróbki kulinarnej jest najlepszy. Znajdziemy tu też tabelę z produktami zalecanymi i takimi, których należy unikać. Poznamy produkty z niskim indeksem glikemicznym. Dowiemy się, ile posiłków powinniśmy spożywać i czym się kierować wybierając swój schemat żywieniowy. Nauczymy się obliczać, ile kalorii powinna zawierać nasza dieta oraz jak walczyć ze stresem i nie podjadać. W książce znajdują się też informacje o aktywności fizycznej w insulinooporności. Autorka radzi, jaki sport wybrać, a jaki nie jest wskazany przy tym schorzeniu. Wyjaśnia, dlaczego warto trenować … nordic walking. Kolejny rozdział poświęcony został farmakoterapii. Znajdziemy tu informacje o metforminie i dostępnych w Polsce preparatach zawierających ten składnik. Z poradnika dowiemy się też jak najprościej zdiagnozować insulinooporność.

Insulinooporność na diecie

Druga część poświęcona została diecie. Zawiera przepisy na 4 miesiące diety o kaloryczności oscylującej w granicach 1500 kcal na dobę. Dania są urozmaicone z produktów ogólnie dostępnych i sezonowych.  Ciekawym rozwiązaniem jest propozycja dań na dwa dni (dwie porcje), żeby oszczędzić czas. Na dodatek w przepisie jest informacja, jakie produkty zamienić by danie było wegetariańskie! Znajdziemy tu też tygodniowe listy zakupów.  Przepisy są na podstawowe posiłki, znajdziemy też jednak kilka przepisów na „słodkości” np. ptasie mleczko z owocami jagodowymi na kokosowym spodzie czy pudding z chia.

Przeczytaj recenzję: dietoterapia

W ostatniej części umieszczono plan treningowy na 16 tygodni – spokojne, dostosowane do możliwości ćwiczenia.

Dla kogo książka?

Poradnik polecam osobom borykającym się z insulinoopornością, ale też dietetykom, którzy znajdą tu wiele informacji np. dotyczących diagnostyki praktyczne informacje, metforminy, farmakoterapii, suplementacji i ziół. Ponadto poradnik zawiera 16-tygodniowy jadłospis, który może być inspiracją dla tworzenia menu dla pacjentów. Dołączona została też lista zakupów i plan treningowy. Poradnik napisany prostym językiem, a dołączone zdjęcia potraw „proszą się” o wypróbowanie przepisu. Gorąco polecam!

Dieta w insulinooporności - książka

Książkę kupisz: http://wydawnictwofeeria.pl/pl/ksiazka/dieta-w-insulinoopornosci

Oddaj głos.
Please wait...