Męczą Cię bóle stawów?

Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy dnie moczanowej! Zacznijmy od początku i odpowiedzmy na pytanie : czym jest dna moczanowa? Jest to choroba dotycząca całego organizmu, która charakteryzuje się zwiększonym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Tworzące się kryształy moczanu odkładają się przede wszystkim w stawach oraz innych narządach (np. w nerkach). Towarzyszą temu silne, napadowe bóle stawów, najczęściej w okolicach dużego palca stopy. Bardzo ważnym elementem w leczeniu dny moczanowej jest stosowanie odpowiedniej diety.

Jakich produktów powinieneś unikać przy leczeniu dny moczanowej?

Podstawą prawidłowej diety przy dnie moczanowej jest ograniczenie produktów bogatych w puryny. Pod względem chemicznym są to aminokwasy. Oznacza to, że największa ich ilość występuje w produktach wysokobiałkowych, do których zalicza się przede wszystkim mięso. W diecie przy dnie moczanowej powinieneś ograniczyć głównie tłuste gatunki mięs (między innymi karkówka wieprzowa, gęś), wędliny, kiełbasy, podroby, konserwy, tłuste ryby oraz owoce morza a także produkty wędzone. Wyeliminować należy także wywary z mięsa lub kości oraz przygotowywane z nich zupy, sosy i galaretki.

Poza tym do minimum należy także ograniczyć czekoladę, kakao oraz drożdże i produkty drożdżowe. Istotnym elementem w diecie przy dnie moczanowej jest także eliminacja alkoholu (przede wszystkim piwa i wysokoprocentowych trunków). Jedynym dozwolonym napojem alkoholowym jest wino w ilości 2 lampki na dzień dla mężczyzn oraz 1 lampka dla kobiet.

dna moczanowa

Należy także ograniczyć czekoladę, kakao oraz drożdże i produkty drożdżowe!

Jak ognia unikaj produktów słodzonych cukrem, syropem glukozowym, glukozowo-fruktozowym, glukozą i fruktozą. Powinieneś zwracać uwagę na etykiety wszystkich produktów na półkach sklepowych, które wkładasz do koszyka. Dotyczy to w szczególności soków, napojów oraz produktów gotowych i przetworzonych. Zwróć uwagę także na owocowe produkty mleczne, które zwykle kryją w sobie ogromne ilości dodatków słodzących ! Pamiętaj, że bardzo duże ilości cukru zawierają przede wszystkim wyroby cukiernicze typu drożdżówki, rogaliki i ciasteczka.

Jak powinieneś przygotowywać posiłki w diecie przy dnie moczanowej?

Technika przygotowywania posiłków jest podobna do tej, którą zaleca się przy zdrowym trybie życia. Dania powinieneś przygotowywać z udziałem jak najmniejszej ilości tłuszczu. Zrezygnuj ze smażenia i obsmażania przed obróbką termiczną. Postaw na gotowanie w wodzie (mięso należy gotować w dużej ilości wody) lub na parze, pieczenie i duszenie bez dodatku tłuszczu. Zobaczysz, jak lekkostrawne potrawy w diecie przy dnie moczanowej mogą być pyszne i soczyste. Tłuszcze roślinne (oleje i oliwa z oliwek) możesz dodawać do potraw po ich przygotowaniu, na surowo.  

Powinieneś również zwrócić uwagę na rodzaj przypraw jakie stosujesz w kuchni. Te o intensywnym i ostrym smaku (między innymi ostrą paprykę, chili, curry, kminek czy duże ilości pieprzu) oraz przyprawy korzenne i musztardę należy mocno ograniczyć. Możesz je z powodzeniem zastąpić łagodniejszymi przyprawami, które nadają potrawom wyjątkowy smak. Wybieraj słodką paprykę, świeżą i suszoną bazylię, cynamon, koperek, skrapiaj potrawy sokiem z cytryny.

Co w takim razie powinieneś jeść przy diecie w dnie moczanowej?

Wybór masz ogromny! Możesz spożywać bogate w wapń odtłuszczone (chude lub półtłuste) mleko i jego przetwory w postaci twarogów, kefirów, maślanek i jogurtów naturalnych. Jako źródło białka dobrze sprawdzą się także nasiona roślin strączkowych i jajka. Swoje menu koniecznie wzbogać w świeże warzywa i owoce. Szczególnie zalecane są te z większą ilością antocyjanów (takie jak wiśnie czy borówki) oraz witaminy C (do których zalicza się dziką różę, aronię, owoce cytrusowe czy warzywa kapustne). Ważne jest, abyś w diecie przy dnie moczanowej uwzględnił produkty bogate w kwas foliowy, dzięki któremu napady bólowe będą ograniczone. Wybieraj zielone warzywa (brokuły, brukselka, kapusta), otręby pszenne, paprykę, banany. Ogranicz natomiast szpinak, szczaw i rabarbar. Przerzuć się na pełnoziarniste produkty zbożowe! Zawierają spore ilości błonnika, który powoduje, że wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi po spożyciu posiłku jest znacznie mniejszy. Jest także niezbędny do prawidłowego trawienia i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Jeśli lubisz kawę – nie rezygnuj z niej! Udowodniono, że spożycie kawy naturalnej obniża stężenie kwasu moczowego, odpowiedzialnego za napady bólowe.

O czym jeszcze powinieneś pamiętać?

Ważne jest, aby podczas stosowaniu diety przy dnie moczanowej posiłki spożywać regularnie i nie jeść zbyt dużo przed snem. Ostatni posiłek zjedz około 3-4 godziny przed pójściem do łóżka – w nocy kwas moczowy zatrzymywany jest w większych ilościach.

zalecenia w dnie moczanowej

Istotne jest także prawidłowe nawodnienie organizmu. Powinieneś pić około 2-3 L płynów na dobę. Wypijaj niskozmineralizowaną wodę niegazowaną lub łagodne herbaty, napary ziołowe czy rozcieńczone, niesłodzone (!) soki owocowe lub warzywne. Odwodnienie organizmu będzie sprzyjać napadom dny moczanowej. Płyny powinieneś wypijać po spożytym posiłku. Unikaj także przejadania się – powoduje to gwałtowny wzrost stężenia kwasu moczowego.

Czy masa ciała ma związek z napadami bólowymi?

Ważną kwestią w leczeniu dny moczanowej jest utrzymanie masy ciała w normie. Nadwaga i otyłość są największym wrogiem osób chorujących na dnę moczanową. Jeśli masz kilka kilogramów za dużo – spadek masy ciała przyniesie na pewno wiele korzyści. Musisz jednak wiedzieć, że nie możesz chudnąć zbyt szybko. Gwałtowna utrata kilogramów będzie skutkowała nasileniem ataków dny moczanowej i silne bóle. Normalizacja i utrzymanie prawidłowej masy ciała powoduje obniżenie stężenia kwasu moczowego i znaczne zmniejszenie bólu. W racjonalnym chudnięciu może pomóc Tobie dietetyk. Uważaj także na intensywny wysiłek fizyczny. Postaw na umiarkowanie i regularność w sporcie.

Ocena: 5.0. Z 1 głosu.
Please wait...